Hogyan határozd meg a fogyasztói kört?

kávézó

A vendéglátási tevékenység konyhanyelven megfogalmazva nem más, mint vendégeid igényeinek, szükségleteinek kielégítése, melynek célja, hogy profitot eredményezzen számodra.

vendégszerző szolgáltatás

Megfelelően előkészített és jól szervezett menedzselés mellett, a vendéglátási tevékenységedből származó jövedelmed egyenes arányban alakul a vendégeid számának növekedésével.

Tehát, minél nagyobb vendégkört sikerül kialakítanod, kiszolgálnod és megtartanod, annál nagyobb nyereségre számíthatsz.

Magyarországon a lakosságnak csak töredéke jár rendszeresen étterembe. Európai Uniós szinten a magyarországi arány a legalacsonyabbak között van. Igaz ez az alacsony mérték nemcsak az éttermek, hanem az egyéb vendéglátó egységek esetében is.

A számodra fontos aspektusok megtalálásához vizsgáljuk meg ezt két nézőpont szerint:

 • mi lehet az oka a vendéglátó egységek alacsony látogatottságának.
 • mekkora lehetőség áll előtted, vagyis mennyi fogyasztó lehet a potenciális vendéged – természetesen az adott környéken.

Miért járnak a magyar emberek olyan keveset étterembe?

Ennek több oka van:

 • A (a) pénzügyi oldal. Sok embernek egyszerűen nincs rá elég pénze, hogy rendszeresen, vagy akár csak ritkán elmenjen egy étterembe. Aztán az is előfordul, hogy meg lenne rá a pénze, de nem ott költi el, hanem inkább másra fordítja (chips, sör otthon).
 • Egy másik ok lehet, a (b) vendéglátó egység hiánya.
 • Ezen túl az is előfordul, hogy a rendelkezésre álló (c) étterem, kávézó színvonala, nem felel meg az igényeinek.

Bontsuk ki egy kicsit részletesebben a fenti okokat.

(a) Amikor egy vendéglátó egység üzemeltetőjétől érdeklődünk, mi az oka annak, hogy ilyen kevesen látogatják éttermét, leginkább az emberek anyagi helyzetét hozzák fel ennek fő okaként.

Azt nem sokan vallják be, hogy a lakosság jelentős része inkább másra fordítja jövedelmét. Egy működő gazdaságban, még ha nem is azonos mértékű, de a gazdaság szereplői, lakosság, vállalatok – a mi esetünkben a fogyasztók – jövedelemmel rendelkeznek és ezt a jövedelmet valahol elköltik. Akár beismerjük, akár nem, de a tények azt mutatják, hogy a jövedelem jelentős része nem vendéglátó egységekben tűnik el. Az emberek szívesebben vásárolnak új autót, háztartási eszközöket, vagy költenek ruhákra. Ebből az látszik, hogy van az embereknek pénze, vagyis nekünk kell olyan szolgáltatásokat nyújtani, amire szívesen költenek. Erről részletesebben írok lent.

(b) Adott környéken csak a lakosság bizonyos százaléka érhető el egy vendéglátó egység számára. Azt kell megvizsgálnod, hogy mekkora a fogyasztók utazási hajlandósága, milyen közlekedési lehetőségek állnak a rendelkezésükre, mekkora a potenciális vásárlóid aránya. Ez alapján fel tudod mérni, hogy üzleted vonzáskörzetében milyen nagy vendégkört tudsz kialakítani, megéri-e neked itt megnyitni éttermedet, kávézódat, bio-vega-akármi-salátázódat.

(c) Az első pontnál már utaltam a megfelelő szolgáltatásokra. A te felelősséged, hogy fogyasztóid igényei szerint alakítsd ki vendéglátó egységedet.

Bármit is építesz fel, az sosem neked készül, hanem a vendégeidnek.

Olyan színvonalú szolgáltatást kell nyújtanod, ami megfelel vendégeid számára. Ha ez nem teljesül, nem tudsz felállítani olyan vendégkört, mely szavatolja a működésed eredményességét, nem lesznek új betérők, és törzsvendégek sem.

Ezért fontos a tulajdonos részéről a kellő rugalmasság.

Ahhoz, hogy az igényeknek megfelelő szolgáltatást tudj nyújtani, informálódj, mérd fel a környéken élők igényeit, elvárásait. Légy ott a piacon és alakítsd működésed a piac igényeinek megfelelően.

Információkat tudsz gyűjteni a már meglévő vendégeidtől, piackutatásokból, versenytársaktól, sajtóból, rendezvényekről. Alakíts ki képet a fogyasztói körödről.

Határozd meg kik a fő vendégek:

 • honnan érkeznek,
 • hogyan élnek,
 • milyen ételeket fogyasztanak szívesen,
 • milyen anyagi helyzetük van,
 • mi a fő korosztály,
 • számít-e a nemük,
 • milyen műveltséggel rendelkeznek,
 • egyáltalán milyen céllal érkezik egy vendéglátó egységbe.

Ismerd meg avendégeidet őket azelőtt, hogy ők megismerhetnének téged!

Alakíts ki fogyasztói csoportokat, szegmentációkat. Miután megvizsgáltad a csoportokat, nézd meg, hogy kikre tudsz anyagilag alapozni – kik vannak a legtöbben, kik azok a leginkább fizetőképesek, mely csoportok igényeit tudod legteljesebb mértékben kielégíteni.

Ez alapján tudod kialakítani, átalakítani üzleted profilját.

 

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.