JÁK

Már az ősidőkben is lakták területét. A Ják-nemzetség szállásvidéke volt, mely a környéken nagy jelentőséggel bírt. A kapitalizmus korában kiépülő vasút megváltoztatta a település szerepét, mivel a Szombathelyet és Szentgotthárdot összekötő vasúti fővonal 5 km-re elkerüli Jákot. A Ják-Kisunyom állomás már csak nevében idézi az egykori birtokközpontot.

vendégszerző szolgáltatás

A Szent György plébániatemplom egykor bencés apátsági templom volt, melyet a Ják-nemzetség tagja, Nagy Márton kezdett építtetni 1220 körül. Az építés 1241-1256-ig tartott. Az északi mellékhajójának fala és a mellékapszis épült meg elsőként. A keleti kerítőfalak és a pillérrendszer ezt követően készült el. 1896-1904 között került sor az utolsó nagy átalakításra, melynek terveit Gyalus László és Schulek Frigyes készítették. Ekkor a leromlott állapotú faragványok helyére új szobrokat helyeztek. A templom kereszthajó nélküli, három hajója félköríves apszisokban záródik. Főhomlokzatának két oldalán gúla alakú sisakban végződő tornyok állnak. A nyugati homlokzat kapuja jelentős szobrászati alkotás, melyen geometrikus faragványok láthatók. A kapun lépcsőzetes fülkékben áll Krisztus és tizenkét apostolának szobra. Ezeknek eredetijét 1997-ben a szombathelyi Savaria Múzeumba helyezték át. Belül öt pillérpár osztja meg a három hajót. A hajón és a szentélyen korábban falképek voltak, de ma már csak nyomokban láthatók, Jézus az apostolok között, Szűz Mária halála és az építtető családfájának ábrázolása. Szent György harca a sárkánnyal című freskó látható a főhajó szentélyén az 1200-as évekből. 1400-as évekbeli Madonna-szobor az északi mellékhajó szentélyében, mely a Dunántúl legrégebbi szobra.

A templommal egyszerre építették a Szent Jakab kápolnát, melynek funkciója a plébánosi feladatok ellátása volt, mivel a szerzetesi templomokban tilos volt esketni, keresztelni és temetési szertartást végezni. 1770 tájáról való a főoltár, a templom barokk kori berendezését ide hozták át.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.