OROSZLÁNY

Az Árpádok rokonainak, a Csák-nemzetségnek voltak itt szálláshelyei. Írott forrásban Oroszlán-kew néven szerepel 1383-ban. A Rozgonyi-családhoz került zálogként a gesztesi várral egyetemben az 1400-as évek közepe felé. Mivel a környékén számos vár volt (gesztesi, tatai, vitányi), a török-korban szinte folyamatosak voltak a csatározások errefelé, a település is ennek esett áldozatul, a hódoltság alatt lakatlanná vált. Esterházy Antal gróf kezdte el benépesíteni újra a Pozsony, Nyitra és Trencsén megyéből érkező telepesekkel 1701-ben. A telepesek hordták el az oroszlányi vár köveit is új házaik építéséhez. Lakói főként mészégetésből, favágásból, fuvarozásból és hamuzsír-főzésből éltek. Az 1700-as években háromszor is tűz ütött ki a faluban, az 1800-as években lakóinak száma stagnált, majd a következő században növekedett, de mivel földje nem volt megfelelő a mezőgazdasági műveléshez, ezért sokan közülük kivándoroltak Amerikába az 1910-30 közti időszakban. A megyéből Oroszlányt hagyták el legtöbben. A szén az 1920-as évektől vált meghatározóvá a település történetében. 1915-től indultak a kutatások, melyeket A Salgótartjáni Rt, az Esztergom-Szászváros Rt., később pedig a Magyar Általános Kőszénbánya Rt. végzett 1926-tól. A bányászat 1941-ben indult meg, mikor megnyitották a XVI-os aknát. 1963-ban került sor a 235 MW teljesítményű széntüzelésű erőmű átadására.

vendégszerző szolgáltatás

Oroszlány jövője elég kilátástalan. A Tatabánya és a „bányásztestvér” Oroszlány közötti autópálya egyik szakaszaként épült meg az Oroszlányon áthaladó osztott útpálya.

Az Eötvös Lóránd Szakmunkásképző Iskola működik ma ott, ahol korábban vájáriskola volt.

1878-ban épült meg evangélikus temploma, melynek szószéke, főoltára és karzatot tartó oszlopai a majki templomból lettek idehozva és az oroszlányiak árverés útján jutottak hozzá, miután a remeteséget feloszlatták.

Az 1971-ben bezárt XVI-os akna bezárása után az üzemi épületben és az udvaron alakították ki az Oroszlányi Bányászati Múzeumot, ahol bányagépek, ásványok és üzemi zászlók vannak kiállítva.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.