Szállásmarketing: az online értékesítés 3 buktatója

Szállodai medence

Az internet terjedésével, és a szállodák online jelenlétének növekedésével egyenes arányban nő az online foglalások száma is.

vendégszerző szolgáltatás

Ez a folyamat szabályozható, vagyis aki jobban odafigyel a weboldalára, az a foglalások számát növelheti anélkül is, hogy több látogatót szerezne (ezt a szeknylev konverzió optimalizálásnak is nevezi).

Három alapvetés a magasabb konverzióért

1. A saját weboldal a legfontosabb online csatorna

Aki kicsit is komolyan veszi szálláshelyét, az már régen készített/készíttetett saját weboldalt. A szállás tulajdonosok ezzel általában le is tudják a dolgot … ám ez nagy hiba!

Egy saját weboldal nem csak egy marketing eszköz, vagy virtuális katalógus, ahol a vendégek a szállodáról szerezhetnek információkat, hanem egy olyan speciálisan felépített és optimalizált foglalási csatorna, ami egyben a legköltséghatékonyabb vendégszerző csatorna is!

Egy jól összerakott weboldal a nap 24 órájában képes dolgozni, így aki nem veszi ezt komolyan, az a konkurensei pénztárcáját hizlalja.

2. Bizalom a szállásközvetítésben

Az Online Travel Agency (OTA, pl.: Booking.com, Szallas.hu) ügynökségek szép összegeket keresnek a szállásfoglalásokon. A sok féle OTA-n való jelenlét komoly terhet ró a tulajdonosokra, mert a csomagárak napi szintű töltögetése órákig is tarthat, illetve a magas közvetítői jutalékok egy átlagos szálloda esetében is havi többszázezer forintos kiadást jelentenek.

Az OTA-k tovább is mennek: magukra a szálláshelyek nevére is hirdetnek az Adwords-ben, mivel az elérhető magas jutalékok miatt fontos számukra, hogy aki direktben keres egy adott szállodát a Google-ben, az is rajtuk keresztül foglaljon.

Tipp: egyszerűen és határozottan tiltsd meg a szállásközvetítőidnek, hogy a szállodád nevére hirdessenek az Adwords-ben! Ezzel az egyszerű kis tippel sokat fogsz spórolni.

Tiltsd meg a szállásközvetítőknek, hogy a szállodád nevére hirdessenek!
Tiltsd meg a szállásközvetítőknek, hogy a szállodád nevére hirdessenek!

3. Tudatosság a csomagárakban

A szállásadók egy része azzal próbál foglalásokat gyűjteni, hogy az OTA-kon keresztül kedvezményes csomagokat kínál, olyan kedvező árúakat is, melyeket a saját oldalán nem is tesz közzé. Mi ez, ha nem következetlenség? Miért nem inkább a saját oldalukon kínálják a kedvezőbb ajánlatokat?

Ha egy pihenni vágyó kinéz egy szállást magának, a kedvezőbb árat fogja választani, vagyis éppen hogy a szálloda saját oldalán indít foglalást: ergo a jutalék kilőve.

Ha valaki ragaszkodik a paritáshoz a saját és az OTA árak között, akkor arra figyeljen oda, hogy az akciós csomagok is megjelenjenek a saját oldalon.

Sok foglalást, sok vendéget kívánunk!

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.