VÁRGESZTES

Az első falu a vár alatt helyezkedett el, ez a törökök alatt elpusztult és elnéptelenedett. Az 1643-as összeírásban a Csákok birtokaként szerepel. A gesztesi uradalom részei voltak Környe, Szend, Dad, Császár és Nagyigmánd. A pápai vár alá rendelték a gesztesi várat és magát a községet is egy 1681-es királyi határozatban. 1685-ben az Esterházyak birtokába jutott. Az 1700-as évektől Pusztagesztesként említik, ekkor kezdenek újra betelepülni a faluba, mely az akkor Zsemlyéhez (Vértessomlyó) tartozott közigazgatási szempontból. Népességének nagy részét nincstelen, földnélküli zsellérek teszik ki, ők szén- és mészégetésből, földművelésből és favágásból tartják fenn magukat. 1914-ben függetlenítette magát Vértessomlyótól és vált önálló településsé. Mai nevét 1917-től használják.

vendégszerző szolgáltatás

A 385 m magas Vár-hegy tetején építették az 1200-as évek második felében Gesztes várát a Csákok, akiknek nevéhez még több, vértesi várépítés is fűződik. Károly Róbert cserélte el velük a birtokot 1326-ban Csesznekért, Csókakőért, Bátorkőért és a tolnai falvakért, Nyékért és Dombóért. Száz éven át volt kiárlyi vár. A Rozgonyiaké volt 1438-tól, majd Újlaki Miklós, a Cillei-Garai liga egyik tagjáé lett. 1524-ben Újlaki Lőrinc halála után szállt vissza a királyra. Katonailag a vár nem képviselt különösebb értéket, a törökök először 1529-ben támadták meg eredménytelenül. 1543-ban, miután elfoglalta Fehérvárt, a török több vértesi várat is bevett. Az ezt követő ötven évben nyolc tulajdonosa is volt, a török alól 1600-ban szabadult. A kis gesztesi vár már nagyon leromlott állapotban volt az 1600-as évek közepe táján, az Esterházyak végül bontási engedélyt adtak ki rá. Köveinek egy részéből a majki kamalduli remeteséget építették fel, másik részéből pedig a helybeliek építkeztek.

A gesztesi vár szabályos alaprajzú belső udvara hasáb alakú, két oldalán lakószárnyak találhatók. Az 1400-1600-as években építették hozzá a külső tornyokat és egyéb toldásokat, valamint a második udvart. A vár körüli kőfalban volt a kaputorony is.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.