VASVÁR

Káptalani és Ispánsági székhely volt az Árpád-korban, valamint a vaskohászat egyik központja is, ezt mutatja a latin Castrum ferreum, vagyis Wasvar név. A települést említik 1141-61 között, a tatárjárás során elpusztul és IV. Béla kezdte meg az újjáépítését. II. Ottokár cseh király támadásainak esett áldozatul az 1200-as években, ezt követően IV. Kun László kárpótlásként számos kiváltságot adott a településnek 1279-ben. A gersei Pethő-család kezébe kerülve magánföldesúri fennhatóság alá került, hanyatlása ekkor kezdődött, Zsigmond király idejében. Miután Szigetvárt elfoglalta a török 1566-ban, a megyeszékhelyet és a káptalant Szombathelyre költöztették 1578-ban. Reininger császári megbízott és Köprülü Ahmed Vasváron írták alá a szentgotthárdi csatát lezáró békét 1664. augusztus 10. én. A Kossuth utca 10. szám alatti épület műemléki védelem alatt áll. 1734-ben a Pethő-család Festetics Kristófnak, egyik rokonuknak adta el Vasvárt. 1848-at követően fejlődése lendületet vesz, mely a két világháború után megakad és csak az 1960-as évektől ível megint felfelé.

vendégszerző szolgáltatás

A IV. Béla által letelepített domonkosok építették a Szent Kereszt plébániatemplomot a várdomb alatt fekvő elővárosban. A domonkosok 1557-ben elhagyták a települést és 1684-ben újra visszatértek. A leromlott állagú templomot a kalocsai érsek Széchenyi György felújíttatta 1689-ben, ekkor nyerte el barokkos arculatát. Gótikus szentélyt, keresztboltozatot kapott az egyhajós templom. Oratóriumot építettek a szentély melletti sekrestyék emeletére. Az 1928-as tatarozáskor kapta ma látható homlokzatát. A Főoltáron Kálvária-jelenetek láthatók, A Mária- és a Szent Domonkos-oltárok a barokk korban készültek. 1760-táján készült rokokó stílusban a Szent Domonkost ábrázoló szobor és a négy angyal, melyek a szószék koronáján láthatók. A mennyezeten lévő képeket, melyek 1771-ben készültek eredetileg, átfestették 1941-ben. A templom orgonája barokk stílusban készült a gyóntatószékek pedig rokokók.

A Domonkos-rendházat 1684-ben alakították át a ma látható barokk stílusúra. Eredetileg középkori alapokon építették fel, új szárnyakkal toldották meg az 1928-as és az 1967-es átalakítások során. A templom és egy hozzá kapcsolódó U-alakú, egyemeletes épület négyszögletű udvart zárnak körbe. A 15. század végén építették a nyugati és déli szárnyakat korábbi alapokon. A templom homlokzatán elhelyezett emléktábla hirdeti, hogy itt ápolták Béri Balogh Ádámot, miután 1706 novemberében a csatában megsebesült.

A rendházban kapott helyet a Helytörténeti Gyűjtemény, melyben Vasvár történetét ismerteti a kiállítás, illetve nép- és egyházművészeti tárgyak is megtekinthetők.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.