Vendéglátás marketing: a helyszín kiválasztása

helyszínválasztás

Hol lesz a legjobb helyszín vendéglátó üzleted számára? Miért jobb egyik helyszín a másiknál? Mit kell szem előtt tartanod?

vendégszerző szolgáltatás

A jól megválasztott helyszín kulcsfontosságú egy üzlet, különösen vendéglátás területén. A helyszín kiválasztásánál két fő dolgot tarts mindig szem előtt, az egyik a megfelelő környék, a másik a környéken található megfelelő ingatlan kiválasztása.

Amikor eldöntötted, hogy szeretnél vendéglátó üzletet nyitni, első körben keresd meg a megfelelő ingatlant és vizsgáld meg az ingatlannak otthont adó környéket. Nagyon fontos, hogy az általad kiválasztott ingatlan minden szempontból feleljen meg az elvárásaidnak (amíg nem muszáj, ne keress kompromisszumot).

Költséghatékonyság szempontjából a legjobb, ha nem igényel különösebb beruházási költséggel járó átalakítást. Ilyet találni nagyon nehéz, de törekedj mindig arra a kiválasztásnál, hogy a szükséges módosításokat minél alacsonyabb ráfordítással tudd megvalósítani.

Mielőtt a döntésed meghozod az ingatlannal kapcsolatban, vizsgáld meg a környéket. Fontos, hogy éttermed, kávézód olyan környéken helyezkedjen el, ami a célcsoportod számára könnyen megközelíthető, elérhető.

Valamihez legyen közel, egy – egy közlekedési csomóponthoz, népszerű turisztikai látványossághoz, oktatási intézményhez stb. Attól függ, a fogyasztók melyik szegmensét célzod meg. A lehetőségek tárháza rendkívül széles.

Tegyük fel, hogy megtaláltad üzleted számára a megfelelő ingatlant, a megfelelő helyszínen. A következő lépés a potenciális vendégek körének meghatározása, beazonosítása, igényeinek feltérképezése.

A hosszú távú, eredményes működés érdekében meg kell találnod azt a fogyasztói tömeget, akikre alapozni tudod üzleted sikerét.

  • Ismerd meg igényeiket, helyzetüket, nyitottságukat.
  • Kutass, beszélgess, kérdezz!
  • Vizsgáld meg mi az, amire vágynak, hogyan tudod megszólítani őket, milyen plusz dolgot tudsz adni az elvárások mellé.
  • Határozd meg, hogy mely élethelyzetben szeretnéd megszólítani őket – munkába rohanás előtt egy frissítő kávé reggelivel, munkahelyi ebéd, jóízű beszélgetések egy délutáni tea, vagy koraesti borozás, esetleg bulizós esték stb.

Következő lépésként vizsgáld meg a leendő vendégkör utazási hajlandóságát. Határozd meg azt a távolságot, amit a legtávolabbról érkezők hajlandóak megtenni azért, hogy a szolgáltatásodat igénybe vegyék.

A vendégkör behatárolását követően meg kell ismerned leendő fogyasztói bázisod pontos igényeit. Milyen típusú szolgáltatásra, kiszolgálásra vágynak, milyen körülmények között érzik jól magukat. Gondolok itt arra, hogyan, milyen szempontok szerint alakítsd ki vendéglátó egységed belső arculatát, elrendezését, berendezési tárgyait.

A fogyasztói elvárások mellett azonban léteznek még további szempontok, amelyeknek minden vendéglátó egység szempontjából létfontosságú, ilyen szempont például a láthatóság. Fontos, hogy könnyen észrevegyék, be tudják azonosítani az üzletet.

Így azok is betérhetnek, hozzád, akik egyébként nem célirányosan indultak a kávézódban, éttermedbe, de útközben megpillantották, kedvet kaptak hozzá és megfelelő kiszolgálás esetén szívesen visszatérnek.

Abban az esetben, ha üzleted olyan környéken található, ami kevésbé feltűnő, beleolvad környezetébe, egy dekoratív, egyedi portál kialakításával, néhány zöld növénnyel, különleges dekorációkkal tudsz javítani a helyzeteden, akár még előnyt is kovácsolhatsz az adottságokból egyedi, kreatív megoldásokkal.

Alapvető dolog, hogy a vendégek számára könnyen észrevehető legyen, kényelmesen tudják megközelíteni.

Szintén lényeges kérdések – különösen kényelmi szempontból -, hogy

  • a vendégek tudnak-e megfelelően parkolni a környéken,
  • tömegközlekedéssel el tudják-e érni az üzletedet,
  • megfelelő állapotban vannak-e a gyalogos, kerékpáros és egyéb közlekedő utak,
  • terveznek-e az önkormányzatnál a jövőben valamilyen területfejlesztést.

Tehát, van-e valamilyen „zavaró”, befolyásoló – tőled független tényező-, ami vendéglátó egységed megközelíthetőségét akadályozná, nehezítené.

Akadhat azonban olyan helyzet, hogy bár minden gazdasági számításod optimális, a vendégeidet mégis zavarhatják bizonyos dolgok, ami ellen nem tudsz tenni, pl. biztonságérzet hiánya a környéken, túl messze van a parkoló, a környék nem elég higiénikus stb.

Ilyen esetekben, amikor rajtad kívül álló helyzeteken nem tudsz változtatni, érdemes elgondolkodni másik helyszínben.

A változás állandó dolog. Egy életképes vállalkozásnak, vállalkozónak alkalmazkodnia kell a körülményekhez, kellő rugalmassággal kell rendelkeznie.

Minden esetben célszerű több alternatívát is kidolgozni, szem előtt tartani, hogy eredményes és sikeres vendéglátó egységet tudj létrehozni.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.