VERŐCE

A honfoglalás korában Verenecca nevű falu létezett területén. Az oklevelek több néven Vertisza, Verutza – is említést tesznek róla. Visegrád virágkorában Verőce a váci püspökség alá tartozott,az 1400-as években pedig mezővárosként – oppidumként – működött. Miután Visegrád és Nagymaros elvesztették jelentőségüket, Verőce is hanyatlásnak indult. 1597-ben itt zajlott le Miksa főherceg és Mohamed basa csatája. A török alóli szabadulás után ide is telepesek érkeztek, felvidéki magyarok, szlovákok és würtembergi németek. 1776-ban Mária Teréziától kapott szabadalomlevelet. 1786-ban bánya nyílt itt, Brennbergbánya után a nógrádi szénmedence első bányája, de csak rövid ideig működött. Verőce az 1800-as évektől leginkább üdülőtelep jellegű kistelepülés. A II. világháború idején egy darabig Nógrádverőcének hívták, eleinta abból a megfontolásból, hogy ne lehessen összetéveszteni a délvidéki Verőcével, később pedig azért hagyták el a Nógrád előtagot, hogy ne lehessen azt hinni, hogy Verőce Nógrád megyében található.

vendégszerző szolgáltatás

Római katolikus templom 1736-1743 között épült Althan Károly püspök idején, a középkori templom maradványainak felhasznlásával.

Verőcén látható Géza fejedelem lovas bronzszobra, mely 220 cm-es talapzaton áll. Tóth Dávid alkotását 2000. augusztus 19-én avatták fel.

A Gorka Géza nevét viselő emlékmúzeum a Szamos utcában található. Gorka Géza házában kapott helyet híres kerámiaművész életét és munkásságát bemutató kiállítást.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.